tłumaczenie artykułu Mistrza Chen Zhonghua opublikowanego na stronie http://practicalmethod.com/2012/12/on-being-natural/
„Naturalność”, o której mowa, to nie jest Twoja „naturalność”. Tak powiedział mistrz [Hong Junsheng – T.R.] na pierwszym spotkaniu. Jego wyjaśnienia były później oparte głównie na tym, jak oddzielić „ja” od obiektów które obserwujemy. „Natura”, o której mówi taiji, jest naturą prawdziwą, to znaczy tą poza „ja”, a nie tą, którą czuje, widzi lub w którą wierzy obserwator. Mistrz używał analogii jedzenia pałeczkami do zilustrowania naturalności w taiji. Trzeba wycofać (ciągnąć) łokieć, aby przyciągnąć jedzenie do ust i wysuwać (wypychać) dłoń, aby sięgnąć po jedzenie. Działając inaczej trudno będzie jeść pałeczkami. Dodatkowo przez cały czas będziemy szturchać łokciem sąsiada.
Wszyscy ludzie lubią jeść dobre rzeczy. Wszystkie posiłki, które dobrze smakują, są szkodliwe dla zdrowia. Jeśli w to nie wierzysz, to spróbuj codziennie jeść cukier, tłustą wieprzowinę, używać soli a dowiesz się, co się stanie. W naszym codziennym życiu, leżąc czujesz się bardziej komfortowo niż siedząc, siedzenie jest bardziej komfortowe od stania, stanie jest bardziej komfortowe od chodzenia. Lecz ze względu na korzyści zdrowotne, powyższe ustawimy w odwrotnym porządku. Dlatego Wielki Mistrz Hong mówił nam, aby postępować w zgodzie z zasadami a nie z tym co czujemy. Tworzenie nowych form [taiji – T.R.] lub zmiany formy zwykle dokonują się według tego jak praktykujący „czuje”. W ten sposób szkodzi on sobie samemu i innym.